Controleer de voorlopige berekening van het LIV!

 In Blogs, Salaris/HRM

Wat is LIV?

Het LIV staat voor Lage InkomensVoordeel en is een tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die werknemers in dienst hebben met een laag loon. Het doel is om het aantrekkelijk te maken om werknemers met een laag loon in dienst te nemen.

Het LIV is ingegaan op 1 januari 2017. Het recht op en de hoogte van het LIV wordt vastgesteld in het jaar na het kalenderjaar waarover het LIV wordt berekend.

Je hoeft het LIV niet zelf aan te vragen. Het UWV berekent aan de hand van de loonaangifte die we voor jou maken en indienen over het voorgaande jaar voor welke werknemers jij recht hebt op het LIV en sturen hiervan een berekening door.

Hoe berekent UWV het LIV? 

UWV gebruikt de verloonde uren die wij via de aangifte loonheffingen doorgeven om het recht op LIV vast te stellen. Het gemiddelde uurloon wordt bepaald door het jaarloon te delen door het aantal verloonde uren.

Op de voorlopige berekening staan het jaarloon, het gemiddeld uurloon en het bedrag aan LIV per werknemer. Onderaan de specificatie vind je het totaalbedrag aan LIV. Het maximale voordeel kan oplopen tot wel € 2.000 per werknemer per jaar!

Voorwaarden

 • De werknemer heeft in 2018 minimaal 1248 uur in een jaar gewerkt voor de werkgever.
 • Het gemiddelde uurloon mag niet lager zijn dan 100% van het wettelijk minimumloon (WML) en niet hoger dan 125% van dit WML.
  Het gemiddelde uurloon bedraagt dan minimaal € 9,82 en maximaal € 12,29.
 • De AOW leeftijd van de werknemer is nog niet bereikt.

Correctie & definitieve berekening

 • Klopt de voorlopige berekening niet of mis je nog gegevens? Dan moet dit uiterlijk op 1 mei 2019 bij de Belastingdienst gecorrigeerd zijn.
 • Correcties die de Belastingdienst na 1 mei 2018 ontvangt, blijven buiten de definitieve berekening van het LIV. De Belastingdienst stuurt uiterlijk 31 juli 2019 de definitieve berekening toe.
 • De betaling volgt binnen 6 weken na de definitieve berekening.

Uiteraard kunnen wij na het uitvoeren van de check ook alle correcties voor je oppakken.

Berekening binnen gehad? Stuur hem direct in ter controle.
Stuur een e-mail

Mis geen slimme tips meer!

Volg onze LinkedIn pagina of meld je hieronder aan voor de digitale nieuwsbrief!


  Lees meer tips in de laatste blogs:

  Recent Posts
  Kennismaken?

   Vul hieronder je gegevens om een kopje koffie in te plannen of ga naar onze contactpagina.