(Ziekte)Verzuim
‘De griep heerst’ is een veel gehoorde term op de werkvloer. Door de griep begon dit jaar dan ook met een landelijk verzuimpercentage van maar liefst 4,9% (Q1-2018). Dit houdt in dat er van elke 1.000 te werken dagen, er 49 verzuimd zijn door ziekte (!)
Ziekteverzuim is iets waar je als werkgever bijna niet onderuit komt. Nagenoeg iedereen is op een zeker moment wel eens ziek. En in tegenstelling tot jou, als hardwerkende ondernemer, melden jouw werknemers zich op de dag zelf ziek en krijg je te maken met een loondoorbetalingsverplichting.
Wel betalen, maar geen arbeid gedaan krijgen. Als jouw werknemer ziek is, dan is dat helaas niet anders. En die loondoorbetaling? Part of the deal.
Maar wat als jij de indruk krijgt dat het verzuim misschien niet écht voortkomt uit ziek zijn maar een hele andere oorzaak heeft? Of wellicht was die werknemer wel écht ziek toen hij zich ziek meldde, maar blijft hij langer thuis dan medisch noodzakelijk. Ook ziekmeldingen door doktersbezoek van kinderen of andere privéomstandigheden komen vaak voor. In alle gevallen zijn de kosten voor loondoorbetaling voor jouw rekening.
Deze laatst geschetste situaties vallen onder de noemer ‘grijs verzuim’, een vorm van verzuim welke veelvuldig voor komt en flink geld kost.
Als ondernemer ben je er bij gebaat om jouw werknemers te mobiliseren en weer aan het werk te laten gaan. Een verzuimprotocol is een goed middel om bewustwording te creëren bij werknemers dat ziek zijn kan gebeuren, maar dat er ook een eigen verantwoording bestaat bij de werknemer om zich zo snel als mogelijk weer beter te melden.
Het toepassen van wachtdagen, het geven van joker- dagen of het geven van extra verlofdagen bij geen verzuim zijn middelen om het ziekteverzuimpercentage te drukken.
Kunnen wij jou hierbij helpen? Neem gerust contact op om te bespreken wat binnen jouw organisatie zou kunnen passen.
Denise Oostdijk-Wilhelm: 06 86 84 26 44 | doostdijk@accountanders.nl