WAB: Gedifferentieerde WW premie

 In Blogs, Salaris/HRM

Om te stimuleren dat meer werknemers een vast contract krijgen, wordt per 1 januari 2020 een onderscheid gemaakt tussen de WW premie voor werknemers met een tijdelijk / flexibel contract, en werknemers met een contract voor onbepaalde tijd.

De premie voor werknemers met een contract voor onbepaalde tijd zal een lage premie zijn. Vooralsnog is bekend gemaakt dat dit 2,94% bedraagt. Voor werknemers die een contract hebben anders dan een contract voor onbepaalde tijd, zal een hoge premie gaan gelden. Deze is vooralsnog op 7,94% gesteld.

5% verschil in premie is nogal een flink bedrag als je dit afzet tegen jouw hele werknemers bestand. Wees daarom komend jaar kritisch op jouw contracten en nauwkeurig in het doorgeven van het type arbeidsovereenkomst welke je met jouw werknemer(s) overeengekomen bent.

De lage premie kan worden toegepast indien;
• De arbeidsovereenkomst schriftelijk , voor onbepaalde tijd is én een vaste arbeidsomvang (vast aantal uren) heeft
• Een werknemer onder 21 jaar is en in het aangiftetijdvak maximaal 48 uur (vier weken) of maximaal 52 uur (maand) verloond krijgt
• Er sprake is van een BBL leerling

De hoge premie geldt voor alle overige gevallen. Tevens moet deze alsnog met terugwerkende kracht betaald worden indien;
• Een werknemer op jaarbasis meer dan 30% meer uren verloond heeft gekregen dan is overeengekomen in het contract.
• De werknemer binnen 2 maanden na aanvang dienstverband weer uit dienst is getreden

Vanuit de salarisadministratie zijn wij verplicht de hoge premie te hanteren indien niet bekend is of er sprake is van een schriftelijke arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd. Zorg er dan ook voor dat de juiste gegevens bij ons bekend zijn!

 

Contact
Wel werknemers voor onbepaalde tijd, maar nog niet schriftelijk? Neem dan even contact op, dan helpen wij jou met het formaliseren van de contracten: salarissen@accountanders.nl of 06 86 86 12 05.

Mis geen slimme tips meer!

Volg onze LinkedIn pagina of meld je hieronder aan voor de digitale nieuwsbrief!


    Lees meer tips in de laatste blogs:

    Recent Posts
    Kennismaken?

      Vul hieronder je gegevens om een kopje koffie in te plannen of ga naar onze contactpagina.