WAB 5: Oproepkrachten

 In Blogs, Salaris/HRM

Hoe fijn is het om gebruik te kunnen maken van een oproepkracht? Zo iemand die (zelfs op het laatste moment wel of niet) komt als het jullie beiden uitkomt, het werk goed doet en niet de wereld kost? In de nieuwe regels die vanaf 2020 van kracht zijn, wordt het formeel een stuk minder flexibel om een oproepkracht ‘even’ in te zetten.

Maak je geen zorgen, het kan nog steeds, maar er veranderd wel het één en ander vanaf 1-1-2020:

 • Uiterlijk 4 dagen van tevoren moet voor de oproepkracht duidelijk zijn wat zijn/haar rooster is. Wordt er toch binnen 4 dagen van de ingeplande oproep afgemeld door jou als werkgever, heeft de werknemer toch recht op loondoorbetaling van die gederfde uren. Deze oproep en/of annulering moet tevens schriftelijk gebeuren.
 • Wanneer jouw oproepkracht een vast contract krijgt, en/of 12 maanden of langer al een oproepcontract heeft bij jou, dien jij aan hem/haar een aanbod te doen met een vast aantal arbeidsuren gebaseerd op die voorlaatste 12 maanden.
  Indien je dit niet zou doen, kan een werknemer vanaf dat moment die gemiddelde arbeidsomvang claimen en zou hij hierover loondoorbetaling dienen te ontvangen.
 • Een oproepkracht met een 0 uren contract krijgt een opzegtermijn van 4 dagen.

In de cao binnen jouw bedrijf kan van bovenstaande (gedeeltelijk) afgeweken worden. Het is dus van belang deze zaken goed te weten en formeel de juiste stappen te ondernemen om te voorkomen dat er op een later moment nog een loon-claim komt vanuit die fijne vakantiekracht.

Wij helpen je graag om te zorgen dat de zaken omtrent het aanbieden van uren, het correct verlengen van de overeenkomsten en het goed omgaan met deze nieuwe regels voor oproepkrachten geregeld zijn. Dan kan jij, ook in 2020, nog steeds optimaal gebruik maken van die flexibele oproepkracht.

Wij helpen je graag!
Uitgebreidere informatie omtrent oproepkrachten in 2020? Neem gerust contact met ons op via salarissen@accountanders.nl of 06 86 86 12 05.

 

Dit artikel komt uit een reeks artikelen over de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans). Lees hier de vorige artikelen over ‘De proeftijd‘, ‘Transitievergoeding‘, ‘Ketenregeling‘ en ‘Ontslag‘.

Mis geen slimme tips meer!

Volg onze LinkedIn pagina of meld je hieronder aan voor de digitale nieuwsbrief!


  Lees meer tips in de laatste blogs:

  Recent Posts
  Kennismaken?

   Vul hieronder je gegevens om een kopje koffie in te plannen of ga naar onze contactpagina.