WAB 4: Ontslag

 In Blogs, Salaris/HRM

Door de WWZ uit 2015 werd het voor jou als werkgever bijna onmogelijk gemaakt om een ontslag te realiseren met goedkeuring van de kantonrechter. Vanaf 2020 zou het ontslag via de kantonrechter een stuk eenvoudiger moeten kunnen dan nu het geval is. Elke maand nemen we je mee in één van de veranderende aspecten van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Deze maand is het ontslag aan de beurt.

Door invoering van de WWZ uit 2015 werd het ontslaan van een werknemer er niet makkelijker op. Er zijn duidelijke ontslaggronden opgesteld in de wet waar ‘uit gekozen’ kon worden om te pogen een werknemer op te ontslaan. Er moest hiervoor één daadwerkelijke grond gekozen worden uit acht ontslaggronden. Jij als werkgever dient dan alles in jouw dossier zodanig op orde te hebben dat een kantonrechter er niet omheen kan dat op basis van die ontslaggrond een werknemer daadwerkelijk ontslagen dient te worden.

Echter, de praktijk heeft geleerd dat wanneer jij een werknemer wilt ontslaan wegens disfunctioneren, het dossier met veel hangen en wurgen slechts ‘enigszins’ op orde komt om dit voor een rechter te laten slagen. Ruim 35% van de verzoeken tot ontslag worden afgewezen bij de rechter. Velen vanwege het ontbreken van de juiste dossiers. Het knelpunt zit hem hier in die ene gekozen ontslaggrond. Wanneer je een ontslaggrond ‘gekozen’ hebt om je ontslag op te baseren, moet alle dossiervorming omtrent het ontslag deze ontslaggrond staven.

Praktisch een bijna onmogelijke opgave aangezien een ontslag vaak een optelsom van verschillende factoren (ontslaggronden) is. Zo komt het vaak voor dat er in de situatie van een disfunctionerende werknemer ook sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie en/of frequent verzuim. Totaal zouden er dan al drie ontslaggronden aangesproken worden om een ontslag te rechtvaardigen. Tot op heden is dat dus niet mogelijk.

Vanaf volgend jaar echter, gaat de WAB voorzien in de mogelijkheid om de verschillende ontslaggronden met elkaar te combineren. Zo kun je de optelsom voor het ontslag wel degelijk gaan maken. Addertje onder het gras in deze is wel dat er bij het toekennen van het ontslag zowel een transitievergoeding (indien aan de orde) toegewezen wordt én ruimte wordt geboden aan de rechter om nog een extra vergoeding aan de werknemer toe te kennen. Deze kan maximaal de helft van de transitievergoeding bedragen. Binnen jouw bedrijf een ontslag op handen? Betrek ons er dan tijdig bij.

Uiteindelijk is de gang naar de rechter een laatste middel. Het kost je (onnodig) veel tijd en geld terwijl je middels goede (tactisch ingestoken) gesprekken prima kunt komen tot een afscheid van de werknemer zonder dat het jou die extra tijd en geld moet kosten.

Wij helpen je graag!
Uitgebreidere informatie omtrent ontslag in 2020? Neem gerust contact met ons op via salarissen@accountanders.nl of 06 86 86 12 05.

 

Dit artikel komt uit een reeks artikelen over de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans). Lees hier de vorige artikelen over ‘De proeftijd‘, ‘Transitievergoeding‘ en ‘Ketenregeling‘.

Mis geen slimme tips meer!

Volg onze LinkedIn pagina of meld je hieronder aan voor de digitale nieuwsbrief!


    Lees meer tips in de laatste blogs:

    Recent Posts
    Kennismaken?

      Vul hieronder je gegevens om een kopje koffie in te plannen of ga naar onze contactpagina.