Voormalige werknemers terug in dienst

 In Blogs, Salaris/HRM

In sommige gevallen is het fijn als je een oud gediende weer kunt laten toetreden binnen jouw bedrijf. Waar moet je rekening mee houden?

Als salarisverwerkers zien wij veel werknemers in dienst treden. En soms treed een werknemer die in het verleden al in dienst was, opnieuw in dienst binnen jouw bedrijf.  Wij noemen zo iemand een ‘herintreder’. In een dergelijke situatie is het altijd handig om ons te informeren dat het een ‘herintreder’ betreft omdat wij dit niet altijd gelijk kunnen herleiden maar het wel belangrijk is om dat te weten.

Waar kun je op letten bij ‘herintreders’?
Als de laatste werkdag van een oud werknemer langer dan 6 maanden geleden is vanaf de datum dat je hem terug in dienst neemt, dan kun je zijn dienstverband hetzelfde behandelen als een nieuwe werknemer. Je kunt dus weer 3 arbeidsovereenkomsten in een periode van 3 jaar sluiten met een proeftijd in het eerste contract. Tevens ben je vrij in het salaris en de arbeidsvoorwaarden die je gaat bieden.

Maar……
Als een werknemer korter dan 6 maanden geleden bij jou in dienst was, dan geldt eerst de vraag; had werknemer op dat moment een tijdelijk of onbepaalde tijd contract?

Bij een tijdelijk contract moet je bij herintreden opletten dat de ‘ketenregeling’ doorloopt. Een nieuw contract betekend dus dat de datum in dienst van het eerste dienstverband leidend is om te bepalen tot wanneer de tijdelijke contracten blijven lopen. Tevens tellen alle contracten uit het voorgaande dienstverband mee waarbij je maximaal 3 contracten mag bieden alvorens er een contract van onbepaalde tijd ontstaat.
Neem je dus iemand terug in dienst, maar hij heeft al 2 contracten gehad, dan mag je nog maar 1 contract aanbieden.

Was een werknemer 6 maanden of korter weg en hij had een contract voor onbepaalde tijd, dan is de “Ragetlie-regel” van toepassing. Dit houdt in dat werknemer opnieuw van rechtswege voor onbepaalde tijd in dienst komt. Dit geldt wanneer een dienstverband is opgezegd via een overeenkomst van wederzijds goedvinden maar ook als werknemer het vorige dienstverband zelf heeft opgezegd.

Let hier dus goed op!
Alleen wanneer het dienstverband via UWV of de kantonrechter is opgezegd óf het contract eindigde in verband met het bereiken van de AOW leeftijd, geldt de Ragetlie-regel niet en is er dus geen sprake van een ‘herintreder’.

Waar je nog meer op moet letten?
Bij de dienstbetrekking van jouw werknemer hoort een inkomstenverhouding-nummer. Dit nummer ontstaat bij de totstandkoming van het dienstverband, en het nummer stopt wanneer de dienstbetrekking eindigt. Het nummer wordt meegestuurd in de loonaangifte en door het UWV gebruikt in hun polisadministratie. Bij een ‘herintreder’ dienen wij dus een ander inkomstenverhouding-nummer door te geven dan in het verleden gebruikt is. Wanneer dit niet gebeurt levert dit vertragingen en veel correspondentie op vanuit de Belastingdienst met mogelijke boetes tot uiterst gevolg.

Mocht je dus een werknemer aan (willen) nemen die eerder al eens in dienst is geweest, dan worden we hier graag van op de hoogte gebracht zodat wij kunnen beoordelen of er mogelijke gevolgen ontstaan rondom de Ketenregeling of de Ragetlie-regel en zodat wij correct de aangiften naar de Belastingdienst kunnen blijven doen.

Wil je graag weten wat de voormalige status was van een werknemer die je weer in dienst wilt nemen?
Laat het gerust even weten en we kijken met je mee!
Mail naar salarissen@accountanders.nl of bel via 06 86 86 12 05.

Mis geen slimme tips meer!

Volg onze LinkedIn pagina of meld je hieronder aan voor de digitale nieuwsbrief!


    Lees meer tips in de laatste blogs:

    Recent Posts
    Kennismaken?

      Vul hieronder je gegevens om een kopje koffie in te plannen of ga naar onze contactpagina.