Verlof verplichten in tijden van Corona?

 In Blogs, Salaris/HRM

In deze tijden krijgen wij veel vragen over het verlof.
Jouw werknemers hebben recht op minimaal 4 maal het aantal werkuren per week aan vakantierechten. Bij een werkweek 40 uur komt dit neer op 160 uur per jaar, ofwel 20 dagen. Het kan zijn dat jouw cao of bedrijf hiervan afwijkt en de werknemers een hoger verlof saldo toekent. Hoewel dit een voordeel is voor de werknemer kun je daar nu niet opeens van afwijken ten nadele van de werknemer. Dit zijn reeds gemaakte afspraken en jouw werknemers houden hier recht op.

Doordat veel vakanties voor werknemers niet meer door kunnen gaan ivm de Coronamaatregelen vanuit de overheid, zijn er veel mensen die hun verlof willen intrekken. Gevolg voor jou kan zijn dat je opeens met een veel te ruime bezetting komt te zitten in de zomerperiode en werknemers met een stuwmeer aan dagen blijven zitten.

Mag je de werknemer verplichten om vakantiedagen vanwege Corona op te nemen?
Indien er sprake is van een vakantie die al was goedgekeurd door de werkgever, en de werknemer wilt dit nu vanwege de Corona intrekken, dan is de werkgever niet zonder meer gehouden om in te gaan op dat verzoek. Hiervoor moet de werkgever wel zwaarwegende omstandigheden hebben om niet mee te werken aan de intrekking Hierbij speelt redelijkheid ook altijd een rol.

Indien er door de werknemer echter nog geen vakantie was ingediend, dan is maar één duidelijk antwoord op; helaas niet.
Verplichten van opname van dagen kun je aan het begin van het kalenderjaar doen, mits dat is vastgelegd in de arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek.
In de situatie rondom de Coronamaatregelen kun je formeel niet eisen van je werknemers dat zij verplichte dagen opnemen.

Wat natuurlijk wél kan, is dat je in overleg met de werknemers zorgt dat zij alsnog vakantiedagen voor een bepaalde datum op gaan nemen zodat je hierdoor niet alsnog in de problemen komt met bezetting/ overschot aan dagen.
Ook werknemers begrijpen dat jouw bedrijf zich in een unieke situatie bevindt en het staat jou helemaal vrij om een beroep te doen op hun solidariteit.

Wil je weten wat je het best kunt doen in jouw specifieke situatie aangaande het verlof?
Neem dan even contact met ons op zodat we je passend kunnen adviseren. Onze salaris- en hr-specialisten staan voor je klaar. Neem contact op via salarissen@accountanders.nl of 06 86 86 12 05.

 

Mis geen slimme tips meer!

Volg onze LinkedIn pagina of meld je hieronder aan voor de digitale nieuwsbrief!


    Lees meer tips in de laatste blogs:

    Recent Posts
    Kennismaken?

      Vul hieronder je gegevens om een kopje koffie in te plannen of ga naar onze contactpagina.