Reiskosten onbelast verstrekken

 In Blogs, Salaris/HRM

De vaste reiskostenvergoeding mocht in 2020 onveranderd doorbetaald worden aan werknemers die thuiswerkten door de Corona maatregelen. Tot in elk geval 31 januari 2021 kan dit onbelast doorbetaald blijven worden. Maar hoe verder na die datum?

In 2020 mochten de vaste reiskosten voor de werknemers maandelijks nog doorbetaald blijven worden ook wanneer zij thuis werkten (mits deze vergoeding ook al voor 13 maart 2020 afgesproken met de werknemer was). Deze uitzondering is in elk geval van kracht tot eind januari 2021. Of deze uitzondering hierna nog aan de orde is, wordt pas in januari bekend gemaakt. Daarom goed om weer even het geheugen op te frissen met de ‘normale’ regels van de onbelaste vergoeding van reiskosten.

Vaste vergoeding wanneer mocht dat ook alweer?
Indien een werknemer 36 weken of 128 dagen werkzaam is op een vaste werkplaats, kun je hem een vaste vergoeding verstrekken. Mocht hij niet aan die eis voldoen, dan moet er een nacalculatie volgen en volgens feitelijke aanwezigheid vergoedt worden. Doordat niet duidelijk is wat er vanuit de overheid geadviseerd wordt aangaande thuiswerken in 2021 is de kans groot dat de genoemde 36 weken of 128 dagen niet bereikt worden door de werknemers. Voorkom een nacalculatie en vergoed de daadwerkelijk gemaakte reiskosten.

Vergoeden van feitelijke kilometers.
Onbelast kun je tegen €0.19  per gereden kilometer vergoeden. Laat de werknemer zijn gereden kilometers doorgeven zodat je deze kunt vergoeden. Maandelijks zul je dan achteraf alle kilometers van de betreffende werknemer(s) door moeten geven zodat deze kosten vergoed kunnen worden.

Hoe kunnen wij dit praktisch maken voor jou?
Laat ons per medewerker waar dit voor aan de orde is op een rij zetten hoeveel kilometer de woon- werk afstand is, en geef  maandelijks de werkdagen door waarop de werknemer op kantoor (/ locatie) gewerkt heeft waar hij de kilometervergoeding voor moet krijgen…

Hoewel in januari hierover meer bekend zal worden, lijkt het er op dat de reiskostenvergoeding in 2021 wel de aandacht behoeft.

 

Reiskosten onbelast verstrekken….. hoe zat dat ook alweer?

Je mag een werknemer tegemoetkomen in de reiskosten door middel van een onbelaste kilometervergoeding van maximaal €0,19 per kilometer woon- werkverkeer.

Dit kun je uitkeren op basis van:
– Per gewerkte dag het feitelijk gereden aantal kilometers. Maandelijks is het verschillend wat een werknemer ontvangt aan reiskosten maar je betaalt hierbij dan ook niet voor momenten dat er eigenlijk minder of niet gereden zou zijn.

– Een vast bedrag per maand. Door middel van een door de Belastingdienst opgestelde formule kun je de werknemer maandelijks hetzelfde bedrag betalen, ongeacht of er vakantie is of eventueel sprake is van ziekte, hier is in de formule namelijk al rekening mee gehouden. Dit scheelt in registratie en schept duidelijkheid.

Welke methode past het beste binnen jouw bedrijf? Laat ons met je meedenken!

Contact
Neem gerust contact op met ons zodat wij in jouw specifieke situatie kunnen meedenken over de opties die er zijn.

Mis geen slimme tips meer!

Volg onze LinkedIn pagina of meld je hieronder aan voor de digitale nieuwsbrief!


    Lees meer tips in de laatste blogs:

    Recent Posts
    Kennismaken?

      Vul hieronder je gegevens om een kopje koffie in te plannen of ga naar onze contactpagina.