Ontslag met wederzijds goedvinden

 In Blogs, Salaris/HRM

De beëindigingsovereenkomst cq vaststellingsovereenkomst.

Wanneer jij ‘klaar bent’ met een werknemer kan dit je veel kopzorgen geven. Laat je het aanmodderen in de hoop dat de werknemer zelf opstapt? Ga je er met gestrekt been in en ga je heel erg inzoomen op functioneren waardoor uit alles blijkt dat je dit doet om hem op te laten stappen? Of negeer je de werknemer waardoor de sfeer voor diegene zodanig wordt dat hij zich wellicht ziekmeldt door de spanningen en niet zijn beoogde ontslag in dient?

Allemaal slechte energie. Schiet je vaak niets mee op.

Als je dan toch besloten hebt dat er een exit moet volgen voor jouw werknemer, is dit in veel gevallen ook al door het hoofd van jouw werknemer gegaan. Die weet heus wel dat er (wederzijds) niet (meer) aan de verwachtingen voldaan wordt. Maar jouw werknemer heeft thuis verantwoordelijkheden, zorgen over financiën, zorgen voor familie etc. Zijn grootste belang is het behouden van zijn inkomen. Jouw belang is dóórgaan met ondernemen en vooruit kijken.

In beide gevallen is het belang dus niet; ‘jullie moeten bij elkaar blijven’. Jullie samenwerking dient gewoonweg niet langer meer het eerder beoogde doel. Spijtig en jammer, maar zo gaat dat soms.

Het klinkt spannend, maar ga eens in gesprek met een werknemer waarbij je op dit punt beland bent om duidelijk voor ogen te krijgen wat hem nog motiveert om dagelijks te komen / wat zijn overwegingen en belangen zijn. Als hij ook niet goed op zijn plek zit, wil hij wellicht ook niets liever dan een andere baan vinden en zoeken maar houdt iets hem wel tegen. Onzekerheid over inkomen is een veel genoemde horde.

Wederzijds goedvinden zonder kosten

Een vaststellingsovereenkomst zou een prima oplossing kunnen zijn voor deze situatie. Bij het afsluiten van deze overeenkomst, spreek je in overleg af dat de werknemer afscheid neemt maar dat hij nog wel aanspraak kan maken op bijvoorbeeld een WW-uitkering, waardoor (een groot deel van) zijn inkomen toch veiliggesteld is. Zorg er wel voor dat aan alle eisen voor dit document voldaan is om hiervan zeker te zijn.

Wellicht kan dit net het zetje voor de werknemer zijn om een andere wending aan zijn loopbaan te gaan geven. Wanneer je dit in een vroegtijdig stadia doet, staan de relaties nog niet op scherp en kun je zomaar op een prettige manier afscheid nemen van elkaar.

En die transitievergoeding dan?

Deze ben je na 2 jaar dienstverband verschuldigd aan de werknemer wanneer je hem zou ontslaan. Echter, in dit proces kun je met de vaststellingsovereenkomst ook kiezen om dit niet af te spreken en ben je dit dan ook niet verplicht.

We begrijpen dat dit een andere insteek is dan je wellicht kent, maar in de praktijk zien we dat op deze manier veel werknemers tijdig en zonder extra kosten voor de werkgever afscheid kunnen nemen.

Wat wordt jouw aanpak?

Timing en een doordachte aanpak is in deze essentieel, dus bereid je goed voor en schakel ons in als klankbord om de situatie eens door te spreken om een goede tactiek voor te bereiden.

We nemen graag de verschillende scenario’s met je door in de specifieke situatie en stellen de vaststellingsovereenkomst(en) voor je op.

Denise Oostdijk
T. 06 86 86 12 05
E. doostdijk@accountanders.nl

Mis geen slimme tips meer!

Volg onze LinkedIn pagina of meld je hieronder aan voor de digitale nieuwsbrief!


    Lees meer tips in de laatste blogs:

    Recommended Posts
    Kennismaken?

      Vul hieronder je gegevens om een kopje koffie in te plannen of ga naar onze contactpagina.