Negatief saldo vakantie uren

 In Blogs, Salaris/HRM

Volgens de wet heeft een werknemer elk jaar recht op viermaal de arbeidsduur per week aan vakantie. Bij een dienstverband van 40 uur per week komt dit neer op 20 vakantiedagen van 8 uur per dag. Deze dagen zijn niet in januari ineens beschikbaar maar worden gedurende het jaar opgebouwd. Dit betekent dat een werknemer die geen vakantie overheeft van het afgelopen jaar en in de maand januari een aantal weken op vakantie gaat, na zijn vakantie een minsaldo heeft opgebouwd. Wanneer het contract van die werknemer niet wordt verlengt voordat hij het verlof recht weer opgebouwd heeft, ontstaan er min-uren.

Negatief saldo vakantie uren – Hoe te verrekenen?

Het meest gebruikelijke om te doen in die situatie is dat de min uren worden verrekend met de laatste salarisbetaling.

Let op!
Er is inmiddels verschillende jurisprudentie waaruit blijkt dat de rechters zich stellen op het standpunt dat deze uren niet zonder meer als inhouding bij de laatste salarisbetaling gedaan mogen worden. Zeker wanneer niet vooraf in de arbeidsovereenkomst is overeengekomen dat dit met het salaris verrekend mag worden, moet het negatieve saldo gezien worden als een gunst van de werkgever(!).

In 2018 is er echter ook een uitspraak geweest die de redenatie aanhoudt dat het verlof een op te bouwen te goed is, waardoor het opnemen van dit verlof resulteert in ‘teveel uitbetaald loon’ en zodoende onverschuldigd is en bij het einde van het dienstverband wel teruggevorderd mag worden door de werkgever.

Veel ondersteuning voor de laatste redenatie is er binnen de rechtspraak nog niet gevonden. Om die reden adviseren wij jou altijd om in de arbeidsovereenkomst te zorgen voor een passage waarin dit wordt afgedekt en je dus met een gerust hart te veel toegekende vrije dagen kunt terugvorderen zonder hiermee een risico te lopen. Het mooie is, wanneer wij jouw arbeidsovereenkomsten opstellen, dit uiteraard goed geregeld is!

Wat nog veel handiger is?

Gewoon de verlof module via NMBRS gebruiken voor actueel inzicht. – neem contact op om dit direct te regelen!

Wij helpen je graag!
Neem gerust contact met ons op over negatief saldo vakantie uren via salarissen@accountanders.nl of 06 86 86 12 05.

Mis geen slimme tips meer!

Volg onze LinkedIn pagina of meld je hieronder aan voor de digitale nieuwsbrief!


    Lees meer tips in de laatste blogs:

    Recent Posts
    Kennismaken?

      Vul hieronder je gegevens om een kopje koffie in te plannen of ga naar onze contactpagina.