“Door het coronavirus heb ik minder werk in mijn bedrijf”

 In Blogs, Salaris/HRM

Als er door het coronavirus tijdelijk te weinig werk in je bedrijf is, kunnen je werknemers mogelijk een WW-uitkering wegens werktijdverkorting krijgen. Er moet naar verwachting minstens 20% van de arbeidscapaciteit niet worden benut.

Het coronavirus valt namelijk niet onder het normale ondernemersrisico. De vergunning wordt voor perioden van steeds 6 weken toegekend, voor in totaal maximaal 24 weken.

 

Wat betekent werktijdverkorting voor mijn werknemers?

UWV betaalt de tijdelijke WW-uitkering aan jou als werkgever. Jij betaalt in de meeste gevallen het volledige loon uit aan je werknemers. Je kan werktijdverkorting aanvragen voor werknemers waarvoor je een loondoorbetalingsverplichting hebt. Voor oproepkrachten met een nul-urencontract en uitzendkrachten kan je geen werktijdverkorting aanvragen

 

Vergunning voor werktijdverkorting aanvragen

Wanneer je van deze regeling gebruik wilt maken, vraag je eerst een vergunning voor werktijdverkorting aan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Deze vergunning geldt maximaal 6 weken. Verbetert de situatie binnen 6 weken? Dan kunnen je werknemers weer gewoon aan het werk. Als er nog geen verbetering is, kun je verlenging van de vergunning aanvragen bij het ministerie van SZW.

 

Meld je vergunning bij UWV

Als je de vergunning voor werktijdverkorting van het ministerie van SZW hebt ontvangen, geef je dit direct door aan UWV. Een verlenging van je vergunning hoef je niet opnieuw aan UWV te melden.

 

Tijdelijke WW-uitkering wegens werktijdverkorting

Heb je aan UWV doorgegeven dat je een vergunning voor werktijdverkorting hebt ontvangen? Dan kun je na afloop van de vergunningsperiode voor je werknemers een tijdelijke WW-uitkering wegens werktijdverkorting aanvragen. Voldoen je werknemers aan de eisen van de Werkloosheidswet? Dan krijgen zij deze tijdelijke WW-uitkering. UWV vergoedt achteraf dan de uren dat ze niet werkten tijdens de vergunningsperiode. Dit geldt alleen voor de uren waarvoor je een vergunning hebt. Jij betaalt als ondernemer dus minder loonkosten, terwijl je werknemers volledig in dienst blijven.

 

Meer weten?

Wil je meer weten of hulp bij het aanvragen van de werktijdverkorting? Onze salaris- en hr-specialisten staan voor je klaar. Neem contact op via salarissen@accountanders.nl of 06 86 86 12 05.

 

Mis geen slimme tips meer!

Volg onze LinkedIn pagina of meld je hieronder aan voor de digitale nieuwsbrief!


    Lees meer tips in de laatste blogs:

    Recent Posts
    Kennismaken?

      Vul hieronder je gegevens om een kopje koffie in te plannen of ga naar onze contactpagina.