Corona; ziekmeldingen en verzuim

 In Blogs, Salaris/HRM

“Corona” heeft al voor veel beweging gezorgd bij onze ondernemers. Ook op het gebied van personeelsinzet zorgt het Covid-19 virus voor grote onrust en veel rumoer.

Werknemers kennen allemaal inmiddels wel iemand (die iemand kent) die besmet is (geweest) met het virus en daardoor geconfronteerd werd met de nodige maatregelen bij besmetting.

Met de koudere periode in het vooruitzicht liggen onschuldige verkoudheidjes en griepjes op de loer. Een situatie waarin de werknemers vorig jaar nog prima hadden gewerkt. Helaas geven deze onschuldige griepjes en verkoudheidjes veelal dezelfde symptomen als deze ervaren worden bij een Covid-19 besmetting.

Wanneer de werknemer thuis blijft omdat dit volgt uit het dringende overheidsadvies, heeft deze werknemer wel recht op loondoorbetaling omdat zijn afwezigheid buiten zijn beïnvloedingssfeer ligt.

Hoe zorg jij ervoor dat je goed met deze situaties blijft omgaan?

Allereerst een heel voor de hand liggende mogelijkheid; kijk naar de mogelijkheden om thuiswerk zoveel als mogelijk te faciliteren. Wanneer er sprake is van een verkoudheid (of lichte griep), en een werknemer is in afwachting van een test(uitslag) kan er wellicht best van huis uit werk opgepakt worden.

Hoewel je als werkgever niet mag vragen naar de medische situatie van jouw werknemer zou je natuurlijk wel een vraag kunnen stellen met de strekking;
‘Als je nu vorig jaar in deze situatie zat, had je dan naar kantoor gekomen om te werken?’

Daarnaast valt of staat de mogelijkheid om jouw werknemers zoveel als mogelijk in te blijven zetten met de communicatie. Door in gesprek te blijven met de werknemers creëer je de mogelijkheid voor hen om open te zijn over mogelijke zorgen die zij momenteel ervaren. De werkdruk en druk in de thuissituatie kunnen in deze tijden parten spelen bij vele werknemers waardoor langduriger verzuim op de loer ligt.

Vind je het lastig om het gesprek aan te gaan met een werknemer of weet je niet goed hoe je een bestaande situatie kunt aanpakken in deze?

Neem dan even contact met ons op, wij denken graag met je mee om (meer) uitval te voorkomen.

Mis geen slimme tips meer!

Volg onze LinkedIn pagina of meld je hieronder aan voor de digitale nieuwsbrief!


    Lees meer tips in de laatste blogs:

    Recent Posts
    Kennismaken?

      Vul hieronder je gegevens om een kopje koffie in te plannen of ga naar onze contactpagina.