€ 2.000 netto extra vrije ruimte in 2020?

 In Blogs, Salaris/HRM

Sinds 2015 is voor alle werkgevers de werkkostenregeling (WKR) van toepassing. Maar wat houdt de WKR regeling nu precies in? Via de werkkostenregeling kun je als werkgever onbelaste vergoedingen aan je medewerkers geven. Denk bijvoorbeeld aan tablets of sportabonnementen. Iedere werkgever heeft een bepaald budget dat “vrij” te besteden is, de zogenaamde vrije ruimte.

Dat budget is 1,2% van de totale loonsom. Bij een loonsom van € 400.000 kan dus € 4.800 onbelast vergoed worden. Vanaf 2020 krijg je extra vrije ruimte. Het percentage over de eerste € 400.000 aan loon stijgt van 1,2% naar 1,7%. Dit zorgt voor een maximale extra vrije ruimte van € 2.000. Als werkgever kun je dus € 6.800 vrij besteden. Voor het bedrag boven € 400.000 geldt nog steeds het percentage van 1,2%.

Vergoedingen en verstrekkingen in beeld
Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van de vergoedingen en verstrekkingen die je op dit moment binnen je bedrijf geeft. Is dit niet het geval, dan heb je misschien wel vrije ruimte die op dit moment niet benut wordt. In de werkkostenregeling is een aantal onbelaste kostenposten opgenomen. Denk hierbij aan reis- en studiekosten of Arbo voorzieningen. Als de vergoeding of verstrekking niet valt onder deze onbelaste kostenposten, moet je deze opnemen in je vrije ruimte. Op deze manier is de vergoeding of verstrekking toch onbelast.

Wat is er mogelijk met onbenutte vrije ruimte?
Als werkgever kun je ervoor kiezen om een bedrag aan onbenutte vrije ruimte aan je werknemers te besteden. Je kunt bijvoorbeeld een gedeelte van een eindejaarsbonus netto uitkeren of een niet onderbouwde vaste onkostenvergoeding onderbrengen in de vrije ruimte. Het totale jaarbedrag aan vergoedingen en verstrekkingen mag niet hoger zijn dan € 2.400. Het gaat hierbij om een bedrag per werknemer. De belastingdienst zal vergoedingen onder € 2.400 niet zien als ongebruikelijk.

Verklaring omtrent gedrag (VOG) wordt gerichte vrijstelling
Vaak is een Verklaring omtrent gedrag (VOG) wettelijk verplicht en leidt niet tot een voordeel voor de werknemer. Werkgevers merkten daarom terecht op dat dit niet in de vrije ruimte hoort. Per 2020 is daarom voor de VOG een extra gerichte vrijstelling in het leven geroepen. De kosten voor een VOG kunnen straks dus onbelast aan werknemers worden vergoed. Dit heeft geen invloed op je vrije ruimte.

De extra vrije ruimte biedt werkgevers de mogelijkheid om wat extra’s te doen voor werknemers.

Contact
Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan even contact op: salarissen@accountanders.nl of 06 86 86 12 05.

Mis geen slimme tips meer!

Volg onze LinkedIn pagina of meld je hieronder aan voor de digitale nieuwsbrief!


    Lees meer tips in de laatste blogs:

    Recent Posts
    Kennismaken?

      Vul hieronder je gegevens om een kopje koffie in te plannen of ga naar onze contactpagina.